Blog Psalm 126: Bidden Is Zaaien

#VOORALMERE
Op 10 maart 2021 was het biddag. In onze kerk bidden wij dan voor gewas en arbeid. Misschien heb je het voorbij horen komen, misschien keek je zelfs naar onze dienst. Naar aanleiding van biddag heeft Alexander Bosma een blog geschreven over psalm 126. Gaan een traan en een lach samen?

Elk jaar is er een biddag. Op 10 maart was het in 2021 biddag. In onze kerk bidden wij dan voor gewas en arbeid. Misschien heb je het voorbij horen komen, misschien keek je zelfs naar onze dienst. Maar het kan ook zijn dat je nog nooit van biddag heb gehoord. Naar aanleiding van deze bijzondere dag heeft Alexander Bosma een blog geschreven over psalm 126. Gaan een traan en een lach samen? In deze blog lees je daar meer over!

'Wie in tranen zaait, zal oogsten met gejuich!'

Psalm 126

In psalm 126 gaat het over een boer die tijdens het zaaien in tranen uitbarst. Maar waarom huilt deze boer tijdens het zaaien? Zaaien is toch juist een moment van hoop? Zaaien is hét moment dat je investeert in de toekomst. Je kijkt uit naar de oogst. Dus waarom huilt die boer dan? Misschien leek het zaaien geen zin te hebben. Het was letterlijk het weggooien van eten, zonder de verwachting dat het iets op zou leveren.

Dat is een vreemd beeld. Met onze techniek gaat de oogst vaak goed. Nederland exporteert landbouwproducten als geen ander en in de supermarkt ligt altijd eten. Bovendien, wie doet er ooit iets waarvan hij of zij denkt dat het toch geen zin heeft? Ik niet! Het is niet logisch om iets te doen dat zinloos is. Maar hoe vaak vragen we het ons niet af? Waarom zou ik bidden als God toch niet direct antwoord geeft? Heeft het wel zin om in de kerk iets te doen, als die toch leeg blijft lopen?

Zaaien en Oogsten

Het bijzondere is dat psalm 126 met zijn huilende boer die vragen niet stelt. Psalm 126 getuigt juist iets heel krachtigs: wie in tranen zaait, zal oogsten met gejuich. Het beeld van de huilende zaaier wordt een boer die juicht en lacht als hij een volle oogst binnenhaalt. 

Bovendien stelt deze psalm geen sceptische vragen, maar begint de psalm met een krachtige herinnering. Ze denkt terug aan dat moment dat het volk terugkeerde uit de ballingschap. Toen keerde God het lot om, God verraste het volk. Die herinnering is de basis om te bidden om zo’n nieuwe verrassing, een nieuwe keer in het lot. 

Daarbij spreekt de psalm het krachtige getuigenis uit: wie in tranen zaait zal oogsten met gejuich. Wat doe je ermee? Je kunt er een les uit trekken en iets mee doen! 

Troost in het bidden

Als eerste, de les is om verwachtingsvol te gaan denken. God heeft al vaak het lot gekeerd, mensen verrast met iets goeds. Denk eens aan hoe groot de verrassing was toen Jezus opstond uit de dood! Er is zo veel mogelijk bij God! Ook een woestijn die kan bloeien, ook dorre grond waar een volle oogst op staat. Je mag God erom bidden. 

Dat is direct het tweede: ga bidden. Want bidden is als zaaien. Ook in momenten van tranen, zaai dat uit in je gebed bij God. Misschien verwacht je er niets van, maar breng het toch bij God. Hij heeft ons zo vaak verrast. Hij zal er iets mee doen. Immers, wie in tranen zaait, zal oogsten met gejuich!

Benieuwd naar psalm 126? Lees 'm dan via deze link nog eens goed na! Wil je meer blogs lezen? Onze eigen Alexander Bosma (die ook werkt bij de GKV te Wezep) schrijft regelmatig blogs naar aanleiding van zijn preken. Lees hier bijvoorbeeld een blog over bidden en hier een blog over Psalm 107. Of hier eentje over hoe je geroepen bent door Jezus. Ook kun je op deze website meer lezen over onze kerk. Dat kun je doen door hier te klikken. Ook kun je direct contact met ons opnemen door hier te klikken.

Meer weten over het geloof?

Maak kennis, leer ons kennen. Zet je hart open voor God.