Blog Marcus 1: Je Bent Geroepen!

#VOORALMERE
Toen Jezus door Israël ging, riep hij ooit tegen ene Levi: ‘’volg mij’’. En direct staat Levi op van wat hij aan het doen is en loopt achter Jezus aan. Het gebeuren wordt beschreven in het evangelie van Marcus. En meer is het ook niet. Dit super korte verhaal gaat over het geroepen worden door Jezus. Wat gebeurt hier eigenlijk?

Toen Jezus door Israël ging, riep hij ooit tegen ene Levi: ‘’volg mij’’. En direct staat Levi op van wat hij aan het doen is en loopt achter Jezus aan. Het gebeuren wordt beschreven in het evangelie van Marcus. En meer is het ook niet.  Dit super korte verhaal gaat over het geroepen worden door Jezus. Wat gebeurt hier eigenlijk?

'Jezus spoort ons aan om ze te ontmoet en tegemoet te treden zoals Hij dat deed: met liefde.'

Roeping

Christenen spreken trouwens ook vaak over roeping, zich geroepen voelen, Jezus willen volgen. Allemaal woorden die ook in dit verhaal verpakt zitten. Maar hoe ben je dan geroepen? Wat doe je er concreet mee? Met dit super korte verhaal lijkt het er niet helemaal duidelijk van te worden. 

Maar juist omdat het verhaal zo kort is, kun je er veel van leren over roeping en het volgen van Jezus. In de preek ga je ontdekken wat het is en krijg je een concreet voorbeeld van wat je kan doen als je geroepen bent. 

Roeping heeft in dit verhaal alles te maken met ontmoeting. Levi was geen fris figuur. Hij werd vermeden door zijn eigen volksgenoten. Met zijn manier van leven stond hij ver weg bij God. Dat werd hem dan ook regelmatig ingewreven. Verderop in het verhaal komen we vrienden van Levi tegen, die zijn net zo. Maar Jezus roept ze en zoekt ze op. Jezus ontmoet hen. Hij gaat bij ze dineren. 

Levi ontmoet Jezus

Roeping is in dit geval dus een ontmoeting met Jezus. Hij roept Levi en zegt: ‘’Kom achter mij aan’’. Als het ware reikt Jezus hem de hand. Levi pakt hem aan en stapt weg uit zijn leven van zonde naar een leven samen met Jezus. Het is de kern van wat Jezus doet: mensen uit de zonde trekken en laten delen in een leven samen met Hem. 

En Levi? Die gaat zijn vrienden tegemoet, zoals Jezus. Hij laat ze Jezus ontmoeten tijdens het diner bij hem thuis.

Jezus volgen

Geroepen zijn en Jezus volgen, het heeft dus alles te maken met ontmoeting. In de preek laten we ons inspireren door Paus Franciscus. Hij zegt dat bij het geloof het naar buiten treden belangrijk is. De ander tegemoet zoals Jezus dat deed. Juist naar diegene die aan de rand van de samenleving wonen. 

Daar wordt roeping heel concreet. Weet je nog hoe Levi regelmatig werd ingewreven dat hij een slecht mens was? Er lag een flink oordeel over hem heen. Niemand wilde hem daarom ontmoeten. 

Dat oordeel komen we nog altijd veel tegen. Roddels op het werk en in vriendengroepen, rare figuren waar je niet mee op rekt, types die we als samenleving niet geslaagd of ronduit slecht vinden. Jezus spoort ons aan om ze te ontmoet en tegemoet te treden zoals Hij dat deed: met liefde.

Benieuwd naar Marcus 1? Lees het boek dan via deze link nog eens goed na! Wil je meer blogs lezen? Onze eigen Alexander Bosma (die ook werkt bij de GKV te Wezep) schrijft regelmatig blogs naar aanleiding van zijn preken. Lees hier bijvoorbeeld een blog over bidden en hier een blog over Psalm 107. Of hier eentje over hoe je geroepen bent door Jezus. Ook kun je op deze website meer lezen over onze kerk. Dat kun je doen door hier te klikken. Ook kun je direct contact met ons opnemen door hier te klikken.

Meer weten over het geloof?

Maak kennis, leer ons kennen. Zet je hart open voor God.