Blog Psalm 107: Meepraten Over Bevrijding

#VOORALMERE
Blog over Psalm 107. Waar kun jij over meepraten? Bij welk onderwerp schuif jij aan bij de borreltafel? Voetbal is een onderwerp om bijvoorbeeld heerlijk over mee te praten. Lekker je mening spuien over de laatste wedstrijden, prestaties van trainers en spelers en voorspellen wie landskampioen wordt.

In deze blog staat psalm 107 centraal. Waar kun jij over meepraten? Bij welk onderwerp pak jij een stoel om aan te schuiven bij de borreltafel? Een onderwerp om heerlijk over mee te praten is bijvoorbeeld voetbal. Lekker je mening spuien over de laatste wedstrijden, prestaties van trainers en spelers en voorspellen wie landskampioen wordt. Maar wat nou als er een onderwerp ter sprake komt waar jij totaal niet over mee kan praten? Dan sta je stilletjes in de hoek een beetje mee te knikken.

'Loof de Heer, want Hij is goed. Eeuwig duurt zijn trouw!'

Psalm 107 is een geweldig mooi gedicht over alle keren dat God mensen heeft bevrijd uit angst. Heel mooi, maar de spannende vraag bij het lezen van deze psalm is of jij er over mee kunt praten. Kun je dat? Dit is een blog voor degene die het lastig vinden om zo vol vertrouwen uit te spreken dat God bevrijdt. 

Moeilijk voor Israël

Voor het volk Israël was het trouwens ook spannend. God deed geweldig goede dingen voor hen. Maar de relatie tussen God en zijn volk was ook vaak moeizaam. Soms leek het niet te werken. En wat voor het hele volk en de mensen in het algemeen geldt, dan gaat ook op voor individuen. De relatie met God is soms moeizaam. Er kan afstand zijn tussen de weg die God wijst en je zelf wilt en doet. 

De kern van zonde

Die afstand werkt vervreemdend. Het maakt van God een vreemde. Psalm 107 spreekt daar dan ook over. Mensen komen vast te zitten als gevolg van hun eigen foute keuzes. Ze slaan Gods goede raad in de wind en draaien zichzelf vast. Dat is de kern van zonde. Het is een kwade macht die God en mensen van elkaar vervreemdt. 

Goed nieuws

Maar daar blijft het niet bij. Het goede nieuws is: God overbrugt de afstand. Altijd zoekt Hij mensen weer op. Psalm 107 zit boordevol voorbeelden van Gods toenadering. Je ziet het trouwens het diepst in Jezus. Gods eigen zoon die mens werd en de mensen opzocht. Het is opvallend hoe veel voorbeelden uit de psalm overeenkomen met het leven van Jezus. Zo krijgen we een inkijkje in het karakter van God. Hij is goed en trouw. Huub Oosterhuis heeft een prachtige omschrijving van de band die je met God kan hebben, hij noemt God een vriend voor het leven. 

Als God op zo veel manieren en op zo veel momenten de afstand overbrugt, iedere keer weer liefdevol is, dan hoeft het niet spannend te zijn om erover te praten. Je mag er ontspannen over meepraten. Conclusie: iedereen die bevrijd is kan zeggen ‘Loof de Heer, want Hij is goed. Eeuwig duurt zijn trouw.’

Benieuwd naar psalm 107? Lees 'm dan via deze link nog eens goed na! Wil je meer blogs lezen? Onze eigen Alexander Bosma (die ook werkt bij de GKV te Wezep) schrijft regelmatig blogs naar aanleiding van zijn preken. Lees hier bijvoorbeeld een blog over bidden en hier een blog over Psalm 107. Of hier eentje over hoe je geroepen bent door Jezus. Ook kun je op deze website meer lezen over onze kerk. Dat kun je doen door hier te klikken. Ook kun je direct contact met ons opnemen door hier te klikken.

Meer weten over het geloof?

Maak kennis, leer ons kennen. Zet je hart open voor God.