Home Kerkdiensten Middagdienst met ds. Kees Smit
Hero over onze kerk
Kees Smit

Predikant

Kees Smit

Locatie

Levendwater Kerk
Almere

Datum

08 12 19

Tijd

16:30 - 17:45

Middagdienst met ds. Kees Smit

Sinds 2007 ben ik als dominee werkzaam in de Rehobothkerk in Ermelo. Wat me aantrok in de gemeente van Ermelo was de nood, de nood van zieke mensen (enkele gemeenteleden waren destijds erg ziek) en de behoefte aan een dominee. … ja, vooral de zieke mensen grepen me aan… en dat in combinatie met mijn eigen behoefte aan een nieuwe uitdaging die ik zag in een grotere gemeente en het echt samenwerken met een andere dominee.

De gemeente Ermelo kende ik een beetje want ik heb aan de Rietlaan in de kost gezeten toen ik VWO volgde in het laatste jaar. Nu woon ik aan de andere kant van het spoor, maar ik had goede herinneringen aan Ermelo.

God was bij ons in het proces om het beroep aan te nemen. In een korte tijd moet je wel kiezen, en hierin hebben we leiding van God op verschillende manieren ervaren. Met Gods hulp zijn we toen tot de keuze voor Ermelo gekomen.

Naast het bezig zijn met Gods Woord is het begeleiden van veel verschillende mensen een boeiende en prachtige afwisseling. Hierin heb ik geleerd om mijn referentiekader meer los te laten en meer te luisteren, door te vragen en durven doorvragen.

De coachopleiding die ik gevolgd heb in 2010 heeft me hierin zeker geholpen. Daarnaast kan ik goed schakelen. En dat moet ook wel want het werk van een dominee is heel gevarieerd. Belangrijk vind ik de ‘sfeer’ in de kerk, en dat ‘proef’ ik ook als ik ergens als gastdominee kom.

Het balanceren tussen werk en privé is een uitdaging. Als je ergens met passie werkt, is het moeilijk om hier afstand van te nemen. Na de hartstilstand van mijn vrouw (2014) ben ik me veel bewuster geworden hiervan. Dat heb ik echt moeten leren. Ontspanning zoek ik door te wandelen met de hond of te racefietsen. Vaak is het zo dat ik tijdens het wandelen of fietsen ideeën krijg hoe dingen aan te pakken, of ik bid dan.

Wat me hierin ook helpt is het contact met een vriend van me. Hij is ook dominee en samen sparren we regelmatig en bemoedigen elkaar. Evenwicht tussen werk en privé blijft een uitdaging voor mij.

Vandaag verzorg ik de middagdienst bij de LevendWater kerk in Almere. Je bent van harte welkom tijdens de dienst of net na de dienst voor de eerste 5.